Imunita
Tak pokračujeme v předvánoční krasojízdě. 😉
Medovina i horká hruška nás sice zahřály, ale jen dočasně. Ještě nás čekala cesta zpátky k autu a pak od auta domů. Vymrzli jsme pěkně. Takže něco na posílení imunity, ideálně teplého a se zázvorem, se vyloženě hodilo. Proto jsem uvařila naši oblíbenou masalu. Přiznám se, že koření si sama nemíchám, mám svou oblíbenou značku. Ale recept přikládám kompletní, jak ho dělá moje mamka. Další recepty na teplé zimní nápoje jsou na stránkách Kuchařky pro dceru.
Na 6 šálků budeme potřebovat: 1 litr vody, 750 ml mléka, 10 kuliček celého pepře, 1 svitek skořice, 5 celých hřebíčků, 1 lžička mletého zázvoru, 5 kuliček nového koření, 2 vrchovaté polévkové lžíce černého čaje, 1 polévková lžíce třtinového cukru, 1 polévková lžíce medu
Do hrnce dáme vodu a mléko, koření podrtíme v hmoždíři (nebo odměříme koření hotové), přidáme do hrnce a přivedeme k varu. Když mléko zpění, odstavíme hrnec z tepla a směs necháme deset minut louhovat. Přidáme čaj, cukr a med a znovu přivedeme k varu. Počkáme až tekutina vzkypí, pozor rádo to vyteče, přece jen je tam mléko! Masalu necháme ještě dvě minuty louhovat a potom ji přecedíme do konvice, uchováváme v teple a popíjíme. Já mám konvičku s ohřívačem na čajovou svíčku, geniální vynález. 😉
A konečně se pomalu dostávám k dnešnímu úkolu…