46. úkol

Čaj

Mám podezření, že Flo uzavřela smlouvu s ďáblem, nebo s jinou nadpřirozenou havětí. Jinak není možné, aby se s úkoly takhle trefovala do počasí.

Dneska jsem měla štěstí, že jsem ráno rychle překontrolovala, co mě odpoledne čeká. Jinak bych byla bez ledu a bez ledu se Domácí ledový čaj dělá blbě. Tak jsem v půl šesté ráno s jedním okem zalepeným hledala sáčky na led, napouštěla vodu a totálně splašila králíka. A ještě ke všemu mi ujelo metro. Ale co bych pro výzvu neudělala, že? 🙂 Odpoledne mi ranní akce opravdu bodla. Z práce jsem přišla téměř uvařená, tak mi sklenice ledového čaje opravdu přišla k chuti. A přítel, který jel z práce na koloběžce, byl přímo nadšený. Dělala jsem variaci z ovocného čaje, mám ho nejradši. Po černém čaji špatně spím a bylinkový nemám ráda. Na ledovém čaji je krásné, že si ho každý udělá podle své chuti. 

ledový čaj

Na 1 sklenici budeme potřebovat: 1 sáček oblíbeného čaje, 1/2 menšího citrónu, větší množství ledu, cukr dle chuti a bylinka na ozdobení

Sáček čaje vložíme do skleničky, ve které budeme ledový čaj podávat. Zalijeme 100 ml vroucí vody a necháme 3–5 minut vyluhovat. Musí vzniknout velmi silný a aromatický čajový koncentrát, jinak bude výsledek slabý a mdlý. Sáček vyjmeme a čaj osladíme o něco víc, než jsme zvyklí (dáváme-li jednu lžičku, teď dáme dvě). Namísto cukru můžeme použít ovocný sirup. Do horkého sladkého silného čaje nyní nasypeme 5–6 kostek ledu, aby byla sklenka plná ze dvou třetin a dobře promícháme dlouhou lžičkou. Led se téměř zcela rozpustí a nápoj rázem získá teplotu pár stupňů nad nulou. Přidáme citron nakrájený na osminky a trochu ho přitom i vymačkáme. Na závěr vhodíme dalších 5–6 kostek ledu, ale už nemícháme. Čaj můžeme ozdobit čerstvou bylinkou.

ledový čaj

A zítra to vypadá, že půjdeme do divadla. Tak schválně, jestli se trefím. 🙂