39. úkol

Babička

Hned jak jsem si přečetla zadání úkolu, vzpomněla jsem si na tažený štrúdl naší prababičky. Vždycky ho pekla aspoň 6 nohavic a nikdy ho nebylo moc.

Jenže štrúdl už jsem do výzvy pekla, i když lístkový. Tak jsem si lámala hlavu, co by bylo to pravé. A pak mě napadla bramboračka. Mám totiž pocit, že každá rodina v Čechách má tu svou, která se vaří po generace. Nikde jsem nejedla stejnou bramboračku jako se vaří u nás. I Flo vaří Jemnou bramborovou polévku úplně jinak. U nás se do bramboračky opéká kořenová zelenina na másle, přidává se česnek a zaváří vajíčko. Minimálně ten česnek jsem ještě v jiné bramboračce nepotkala a vždycky jí tím pádem něco chybí. Babi k téhle polévce obvykle přikusovala palačinku namazanou medem, nebo marmeládou… Já tuhle vychytávku s dovolením vynechám a zakousneme obyčejný rohlík. I když to nebude zcela autentické. 🙂

babička bramboračka

Na 4 porce budeme potřebovat: 1 l vody, 1 velkou mrkev, 1 malou petržel, kousek bulvy celeru, 1 střední cibuli, 4 brambory, 2 stroužky česneku, hrst sušených hub, 2 vejce, 2 lžíce másla, sůl, pepř a majoránku

Alespoň hodinu dopředu namočíme houby, které podrtíme na menší kousky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Brambory očistíme, nakrájíme je na větší kostky a necháme ve vodě, aby nehnědly. V hrnci rozehřejeme máslo a začneme kořenovou zeleninu za občasného míchání opékat asi 3 minuty. K zelenině přidáme cibuli a česnek a pokračujeme v opékání do světle zlatožluté barvy. Do hrnce vlijeme horkou vodu, houby i s vodou z namáčení, přidáme brambory (bez vody), sůl, pepř a majoránku. Vaříme až jsou brambory skoro měkké. V tu chvíli je čas přidat vajíčka. Rozklepneme je do hrnečku, jen zlehka rokvedláme, aby se porušil žloutek, ale nesmíchal se úplně s bílkem a vlijeme do polévky. Necháme asi 5 minut zavařit a nemícháme, aby zůstaly větší kousky vajíček (tak to máme rádi). Nakonec znovu dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

babička bramboračka

Bramboračka je pro mě výzva vždycky, trefit to správné závěrečné dochucení není žádná sranda.