19. úkol

Zelí

To jsem si pěkně naběhla. Včera bylo zelí a dneska má být zas! 

Chvíli jsem měla nutkání vyfotit kuře se zelím od včera, když jsem si ho ohřála k obědu. Ale to mi přišlo trochu nedůstojné. Tak jsem důkladně prostudovala všechny nápovědy a se stoupající venkovní teplotou klesaly moje nároky. Nakonec jsem zakotvila u salátu z pekingského zelí, nemusíme mít maso každý den. Jelikož odpolední teploty atakovaly 30 °C, byla to ta nejlepší možná volba.

salát z pekingského zelí

Na salát pro 2 osoby budeme potřebovat: 1/2 hlávky pekingského zelí, 1 velkou mrkev a 1 menší papriku
Na zálivku budeme potřebovat: cca 2 cm čerstvého zázvoru, 4 lžíce rýžového octa, 4 lžíce vody, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžičku cukru a 1/4 lžičky soli

Zelí rozebereme na listy, omyjeme a osušíme, ideální je na to salátová odstředivka. Proč? To krásně vysvětluje Flo ve článku Sedmero salátové bohyně. Papriku omyjeme a společmě se salátem nakrájíme na tenké proužky. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vše promícháme a odložíme do lednice. 
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k němu všechny zbývající ingredience a důkladně mícháme, než se cukr a sůl rozpustí. Zálivku před podáváním přidáme k salátu a důkladně promícháme. Zálivku můžeme klidně přecedit, aby nám zázvorová vlákna nelezla mezi zuby. Salát podáváme s čerstvým pečivem, ale skvěle by ladil i ke grilovanému masu.

salát z pekingského zelí

Jsem moc zvědavá na zítřejší výzvu, prosím, zelí už nééé. 😆