40. úkol

Pára

Dneska mě Flo tedy dostala. V páře vařím tak akorát kynuté ovocné knedlíky, ale kdo by se s nimi chtěl dělat ve všední den k večeři, že?

Tak jsem usilovně přemýšlela, co by se dalo snadno a bezbolestně uvařit v páře. Včera jsem v zelenině neodolala krásnému květáku. Celý den se mi k němu pořád vracely myšlenky, že květák by mohl být to pravé. Až jsem nakonec dospěla ke květákovému mozečku. Vždycky jsem vařila květák v osolené vodě, podle zásad od Flo. Jenže změna je život. Zkusila jsem to v páře a byla to bomba. Květák byl takový chutnější a hlavně nebyl mokrý! Takže výsledný mozeček byl krásně hebký a skoro vůbec nepouštěl vodu, tu vodu na něm za běžných okolností opravdu nesnáším… Ale dneska nic, žádná voda, myslím, že už nebudu vařit květák na mozeček jinak. Recept mám od Romana Vaňka z kuchařky Poklady klasické české kuchyně. V původním receptu se vaří květák klasicky, ale v páře je opravdu lepší.

pára květákový mozeček

Na 3 porce budeme potřebovat: 0,5 kg květáku, sůl, pepř, 1 menší cibuli, 3 velké nebo 4 menší vejce, 1 lžíci másla, 100 ml smetany ke šlehání a pažitku na ozdobu

Do velkého hrnce nalijeme vodu, aby sahala těsně pod pařáček. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky, vyskládáme na pařáček a lehce posolíme. Vaříme do měkka (cca 10 minut), poté květák zcedíme a rozbijeme šťouchadlem na brambory. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a cibulku na něm opečeme až zprůhlední. Přidáme květák a chvíli opékáme. Mezitím si v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem a smetanou. Směs nalijeme na pánev ke květáku a na mírnějším ohni neustále mícháme, až vajíčka nabydou krémové konzistence, asi jako míchaná vajíčka. Pozor, aby nezůstala na pánvi moc dlouho a nebyla přesušená. Podáváme s vařeným bramborem a posypané čerstvou pažitkou.

pára květákový mozeček

PS: Ježíšku, tu kuchařku jsem si zatím nekoupila, spoléhám na tebe. 🙂