Liguére!
Uf, tak jsem ten skluz dohnala. Ale že mi to dalo zabrat.
Mezi lepením a sešíváním adventního kalendáře jsem ještě stihla bleskově udělat Vaječný koňak. Hrozně mě zaujal recept od Flo na vaječňák, který se musí odležet. Nic se na něj nevaří, ani v něm není žádné salko a jiná zvěrstva. Jediný zádrhel nastal při výběru vhodného alkoholu. U nás tvrdý alkohol prostě nefrčí, takže doma mám akorát rum do krémů a buchet. Tak jsem si nastudovala různé druhy whisky, rozdíly mezi skotskou a bourbonem… Abych v obchodě zjistila, že bourbon stejně nevedou. Tak jsem vzala nějakou skotskou. Navíc si vaječňák bez našeho jindřichohradeckého Tuzemáku nedovedu vůbec představit, tak jsem si prostě recept od Flo upravila podle aktuálních zásob a chutí. Doufám, že to nebude totální fiasko. 😀
Na cca 600 ml vaječného koňaku budeme potřebovat: 3–4 žloutky, 80 g moučkového cukru, 1 kelímek smetany ke šlehání (250 ml), 250 ml whisky a 60 ml tuzemáku
Prvně si připravíme láhev: do čisté půllitrové láhve nalijeme vroucí vodu a necháme deset minut stát. Totéž provedeme s víčkem. Vodu vylijeme, láhev necháme okapat a částečně vychladnout. Mezitím rozmícháme žloutky s cukrem za pomocí metličky na hladkou kaši. Přilijeme smetanu a alkohol, krátce promícháme a přelijeme do vychladlé připravené láhve. Dobře uzavřeme a uložíme na tři týdny do lednice. Po třech týdnech by měl koňak zhoustnout a zjemnit chuť.
Opravdu jsem se snažila postupovat co „nejsterilněji“. Tak jsem strašně zvědavá, jestli tenhle pokus vyjde. 🙂