Věnec
Já věděla, že se poště nedá věřit! Tuhle instituci by měli zakázat. Dokonce už zrušili i dotazník (ne)spokojenosti zákazníků nebo ho na webu aspoň dobře schovali.
Už týden mi vezou balíček s korpusem a ozdobami na adventní věnec na dveře. Už týden ten balíček přepravují na dodací poštu. Takže mi nezbývá než doufat, že mi ho doručí aspoň do konce příštího týdne. Věnec z chvojí zatím koupit nemůžu, v paneláku by mi zbytečně usychal a při zdobení by mi opadal. Dnešní úkol tudíž musím splnit trošku alternativně. Vyfotila jsem aspoň ozdoby, co mám připravené na věnec na stůl a přidávám screenshot objednávky, že ten věnec opravdu mám, jen jaksi ne doma. 😀
A aby to nebylo pořád jen o nákupech, tak přidávám recept na domácí vánoční voňavé dekorace – vytlačované perníčky. Podotýkám, že perníčky nejsou jedlé. Vážně ne, jsou tvrdé jako beton. Na druhou stranu při správném uskladnění vydrží krásné a voňavé i několik let. Potřebujete na ně jen pár surovin a pak nějakou hezkou formičku. Moje hvězdičky mi upekla mamka a recept je její. 🙂
Budeme potřebovat: 150 g tmavého medu, cca 200 g hladké mouky, 1 lžičku perníkového koření a 1 lžičku skořice
Med spolu s lžičkou perníkového koření a skořice přivedeme k bodu varu, odstavíme a necháme vychladnout. Když je med vychladlý, tak do něj postupně zapracujeme mouku. Její množství je orientační, záleží na vlastnostech medu a mouky. Cílem je těsto, které je tuhé tak akorát, aby se hezky vytlačovalo do forem a drželo tvar při vyndavání. Těsto necháme pár hodin odležet. Formičky vymažeme olejem a vytlačujeme perníčky. Přesahy těsta ořízneme ostrým nožíkem. Vytlačené perníky na plechu zakryjeme utěrkou a necháme schnout, klidně přes noc. Pak je upečeme na 180 °C a ještě teplé potřeme rozšlehaným vajíčkem. Potřené perníčky necháme ještě jednou krátce zapéct. A je hotovo.
Pokud ale přeci jen máte radši perníčky jedlé a to pokud možno hned, tak recept na ně najdete ve Vánoční kuchařce pro dceru. 😉