Mléčná konzerva
Tak a to mám za to, že jsem nechtěla lovit krávu. Jako malá jsem salko milovala, dneska nechápu, jak jsem to mohla jíst. Něco tak strašně sladkého by měli zakázat. 😀
Shodou okolností nám kamarád nabídl pár ostružin, že se jim velmi urodilo a u nich to už nikdo nechce jíst. Přinesl jich velkou misku, něco jsme slupli jen tak. Pak jsem upekla čokoládovo-ostružinové muffiny, včera jsem ostružinami ozdobila palačinky. A co se zbytkem… Ideálně nějak zkombinovat se salkem, ale jak? Apetit nabídl recept na zmrzlinu, jenže salko v poměru 1:1 se šlehačkou, to je vražedně sladké. Tak jsem si nastudovala něco o Domácích zmrzlinách, improvizovala a udělala smetanovou ostružinovou zmrzlinu. Byla to moje první domácí zmrzlina v životě a myslím, že se povedla nad očekávání.
Budeme potřebovat: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 salko v tubě, ovoce dle chuti (ostružiny, maliny, jahody)
Větší část ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Smetanu ušleháme do polotuha, pomalu začneme zašlehávat salko. Když je smetana dostatečně sladká, přidáme ovocný protlak a došleháme do tuha. Zbytek ovoce nakrájíme na kousky a zamícháme do ovocné šlehačky. Přesuneme do uzavíratelné nádoby a dáme do mrazáku. Jednou za hodinu zmrzlinu promícháme, aby se nevytvořily velké krystaly ledu.
Zítra to na mapě vypadá, že budeme péct perníčky, ale radši jsem nezadělávala. Moje odhady poslední dobou moc nefungují. 😎