Pramen zdraví
Každý den, každý den,
k svačině jedině,
jedině pramen zdraví z Posázaví.
Jojo, na filmu Ať žijí duchové jsem vyrostla, dodnes znám všechny písničky nazpaměť. Takže bych chtěla knihu přání a stížností, protože děti zpívají o pribináčcích a ne o tvarohu. 😀 Ale nakonec i tvaroh je dobrý. Nechala jsem se inspirovat nápovědou od Apetitu a udělala zapékané palačinky s tvarohem. Honila mě mlsná i na Kynuté tvarohové buchty. Jenže když jsem přišla z práce v pět, tak už se mi takhle při pátku nechtělo vůbec nic, natož kynout těsto. Palačinky byly rozhodně lepší volba, a když ne lepší tak určitě bezbolestnější.
Na 10 palačinek budeme potřebovat: 125 g hladké mouky, špetku soli, 2 vejce, 300 ml mléka a sádlo na opékání
Na náplň budeme potřebovat: 250 g tučného měkkého tvarohu v kostce, 50 g cukru, jedno vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, trochu strouhané citrónové kůry, větší hrst rozinek, malý panák rumu a špetku soli
Nejdřív si namočíme rozinky do rumu a zatím na ně zapomeneme. Připravíme si těsto. Mouku prosijeme do misky, přidáme špetku soli a promícháme. Do odměrky nalijeme mléko a rozkvedláme v něm vajíčka. Mléko s vajíčky pomalu přiléváme k mouce a druhou rukou rychle šleháme metličkou, až nám vznikne hladké řídké těsto. Těsto přetáhneme potravinovou fólií a necháme minimálně půl hodiny odpočinout v lednici. Když je těsto odpočaté, tak rozpálíme větší pánev a upečeme na sádle tenké palačinky. Palačinky necháme mírně zchladnout a mezitím připravíme náplň.
Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Ostatní suroviny metličkou promícháme na hladkou tvarohovou hmotu (teď je ten okamžik, kdy si musíme vzpomenout na rozinky). Pokud je tvaroh moc hustý, můžeme doředit mlékem, nebo jogurtem, ale opatrně, aby z palačinek nevytékal. K tvarohu přidáme bílky a jemně promícháme. Pekáček vymažeme máslem. Palačinky potřeme tvarohem, zarolujeme, potřeme máslem a zapékáme 15 minut na 180–200 °C.
Dneska mi moje přání, že nechci maso vyšlo. Tak to zkusím ještě jednou, zítra nechci lovit krávu (viz mapka). 😉