Dýně
V nadpisu sice stojí dýně, ale Flo povolila i cuketu, protože je to její blízká příbuzná. A zrovna ta se mi povalovala ve spíži a už bylo na čase ji zpracovat.
Tak jsem udělala k večeři cuketové placičky s bazalkou. Je to výborné jídlo, do kterého se dají pěkně zpracovat zbytky z předchozího dne. Já jsem do nich například schovala zbytek bramborové kaše. Co všechno se dá do Zeleninových placiček použít dokonale do podrobna rozepisuje Flo u sebe na webu, tak to nebudu opakovat. 😉 Navíc je na nich skvělé, že se pečou v troubě, takže žádný smrad ze smažení. Dají se udělat z jakékoliv zeleniny. Já zatím zkoušela květákové, brokolicové, mrkvové a teď cuketové. Nejvíc nám chutnaly květákové s kari kořením. Ale dobré jsou všechny, jen to k nim chce nějaký dip, aby lépe klouzaly do krku.
Na 10–12 cuketových placiček budeme potřebovat: 50 g čerstvé strouhanky, 200 g očištěné cukety, 1 malou cibuli, 50 g sýra (lze vynechat), 1 vejce, 1/2 lžičky soli, bazalku a čerstvě mletý pepř
Nejdřív v robotu rozmixujeme měkké pečivo na strouhanku a dáme ji stranou. Do robota vložíme cuketu nakrájenou na kostky, sýr a společně rozsekáme nahrubo. Alternativně můžeme část cukety a sýra nastrouhat na jemném struhadle a část na hrubém. K rozmixované cuketě přidáme sůl, vejce a strouhanku a krátce promícháme, aby se vše spojilo. Cibuli nakrájíme nadrobno. Vmícháme ji společně s bazalkou a pepřem k připravené cuketové směsi. Plech vyložíme papírem na pečení a ze směsi rukama tvarujeme placičky velikosti dlaně. Placičky můžeme na povrchu jemně potřít rostlinným olejem, ale není to nutné. Placičky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Po uplynutí této doby je obrátíme spodní stranou nahoru a ještě 10 minut pečeme, až zezlátnou po obou stranách. Podáváme s dipem podle chuti, my máme rádi zakysanou smetanu s trochou plnotučné hořčice, soli a pepře. Dobrá by byla i tatarka. 😉
Je to zvláštní, ač jsou tyhle placičky plné zeleniny, hrozně mi k nim chutnají rajčata.