Strdí
„To je ona, země zaslíbená, oplývající mlékem a strdím!“ V tu ránu se mi vybavila legendární Hurvínkova hláška: „Ty strdíš, tati?“ 😀
Jojo, domácí medík od dědy máme v šuplíku pořád. Bohužel jsem si dnešní úkol přečetla až v práci, takže Ovesná kaše k snídani už byla pasé. Odpoledne jsem mohla ke svačině namazat med na chleba, ale to mi přišlo trochu obyčejné. Jenže na nějaké heroické výkony zase nebyl čas, protože nám přijela návštěva. Tak jsem prohledala internet a velmi mě zaujala domácí zázvorová limonáda s medem. Letos si díky výzvě domácí limonády opravdu užíváme a je to moc fajn.
Na zázvorovou limonádu budeme potřebovat: 400 ml vody, 2,5 lžíce medu, 60 g čerstvého zázvoru, šťávu z jednoho citronu a perlivou minerální vodu na dolití
Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Všechen zázvor dáme do kastrůlku a zalijeme 400 ml vroucí vody, necháme louhovat asi 10 minut. Tekutinu přecedíme přes sítko, zázvor vyhodíme, přidáme citrónovou šťávu a osladíme domácím medem. Tím nám vznikne velmi aromatický a výrazný koncentrát, který necháme vychladnout. Šťávu ředíme minerální vodou podle chuti, nám chutná v poměru 1:1. Ozdobíme plátky citrónu, lístky máty a můžeme přidat led. Koncentrovanou šťávu můžeme skladovat v lednici v uzavřené nádobě i několik dní.
Tahle limonáda zatím vede, opravdu chutná po zázvoru a medu, ale není přeslazená. 😉