Aromatický
Na soutěžní mapě už jsme u Kolína a kdo žije u Kolína? No přece medvědi! Moji dětští hrdinové, u rodičů je možná ještě stará videokazeta, kterou už není jak přehrát…
Jen se tedy přiznám, epizoda „K princeznám se nečuchá“ mi nějak v paměti neutkvěla. Nejradši jsem měla díl s kozlem, co za polovic úrodičky prodával kozí bobky místo vousů. Pak díl s nerudným bobrem, který rozhodně neprodával zmrzlinu, zmrzlinu voříškovou! No a pumlíč Aaaartuuuuš. 😀
Ale rozkaz na dnešek zněl jasně, nečuchat! Jenže smradlavé sýry já nepozřu ani s kolíčkem na nose. Nehledě na to, že se s kolíčkem na nose hrozně blbě polyká. Tak jsem k večeři udělala Rybí filé v parmazánové krustě. Ryby je lepší neočuchávat a parmazán je aromatický sýr, i když přímo nesmrdí. A navíc tohle jídlo máme moc rádi, co jsem tenhle recept objevila, tak se naše spotřeba ryb výrazně zvýšila.
Na 4 porce budeme potřebovat: 4 kousky mraženého filé ideálně z tresky (předem nerozmrazujeme), 4 plátky bílého toustového chleba, 20 g strouhaného parmazánu, 1 bílý jogurt, 2 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, několik lístků petrželky a trochu strouhané citrónové kůry
Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme necelou lžící másla. Rybí filé omyjeme pod studenou tekoucí vodou, lehce osušíme papírovou utěrkou a naskláme těsně vedle sebe do pekáčku. Rybí kousky jemně osolíme, zalijeme jogurtem a lžící jogurt rozetřeme. V kuchyňském robotu nasekáme čerstvý toustový chléb s petrželkou. Přidáme strouhaný parmazán a citrónovou kůru a ještě krátce promixujeme. Touto směsí posypeme rybí kousky a na vrch poklademe malé kousky zbývajícího másla. Pekáček vložíme do horké trouby a zapékáme 25 minut. Já mám divnou troubu, mražené filé musím zapékat 35 minut a je akorát. Podáváme s bramborami, bramborovou kaší nebo s bramborovými hranolky. My máme nejraději bramborovou kaši.
Možná tohle jídlo vypadá trochu podivně, ale je to vážně moc dobré. 😉