Brambory
Na mapě se prý nacházíme ve vesnici jménem Brambory kdesi ve středních Čechách. Takže dnešní zadání bylo nasnadě a proč taky ne? Brambory máme rádi a bramboráčky dlouho nebyly, tak co bych vymýšlela.
I když možností je celá řada a některé jsou opravdu lákavé, například Domácí křupavé hranolky, dobrota. Jenže jak u nás jednou padlo slovo bramborák, už nebylo cesty zpět. Tak jsem z poličky vyndala Kuchařku pro dceru a s přítelem jsme vytvořili výrobní linku. Já jsem hbitě loupala a přítel usilovně strouhal na jemném struhadle. Nemít dvě silné paže navíc, asi strouhám ještě teď. Jen tedy smažit bramboráčky, když je venku dusno k padnutí a teploty atakují 30 °C, není ideální. Ale stálo to za to, bramborák je prostě bramborák.
Na bramboráky pro 2 osoby budeme potřebovat: 750 g brambor, 80 g hladké mouky, 1 vejce, 200 ml mléka, 6 stroužků česneku, 1 velkou lžíci majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, sůl a sádlo na smažení
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme 3 minuty odstát, slijeme všechnu tekutinu a brambory ještě důkladně vymačkáme přes jemný cedník. Brambory zalijeme horkým mlékem, česnek prolisujeme a přidáme i všechny ostatní ingredience kromě sádla. Dobře promícháme. Na velké pánvi rozehřejeme lžíci sádla, když v něm začne lupat, tak malou naběračkou nabíráme těsto a pěkně ho na pánvi rozprostřeme do tenka. Pečeme na středním plameni z obou stran několik minut, až bramborák krásně zezlátne. První placku uděláme testovací, ochutnáme a případně dosolíme, dočesnekujeme, co je třeba. Upečené bramboráčky uchováváme v teple, než dopečeme poslední.
Dneska to byl vážně boj. Obvykle bramboráčky sežereme hned jak je vyndám z pánve a přestanou pěnit. Takže dnešní fotka chtěla opravdu velké sebezapření. 😀