18. úkol

Kost

Takovéhle úkoly se mi líbí. Nemusím si lámat hlavu, co zase budu vařit k večeři. 

kuře zelí brambory kost

Jak se řekne kost, vybaví se mi kuřecí stehno. Pěkně zlatavě vypečené, voňavé a šťavnaté. Tak jsem nažhavila internet a u Flo jsem našla recept z jednoho pekáčku Kuře + zelí + brambory. Jednoduché, relativně rychlé a dobré. Ideální večeře na všední den. Já znám variantu, kde se brambory vaří zvlášť a kuře se podlévá pivem. To je taky moc dobré, ale jeden pekáček je jeden pekáček. 

kuře zelí brambory kost

Na 4 porce budeme potřebovat: 4 kuřecí stehna, 500 g kysaného zelí, 1 kg brambor, 2 velké cibule, 100 g slaniny, 300 ml smetany ke šlehání, sůl, 1/2 lžičky kmínu a 1/2 lžičky sladké papriky

Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si pekáček, do kterého se nám kuřecí stehna vejdou těsně vedle sebe, bez zbytečných mezer. Zelí propláchneme vodou, aby nebylo příliš kyselé, necháme ho okapat a rozprostřeme na dno pekáčku. Cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na jednotlivé kroužky a rozložíme na zelí. Brambory nakrájíme na kolečka a vyskládáme na cibuli, osolíme a zalijeme smetanou. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, nasolíme, nakmínujeme a poprášíme paprikou. Poskládáme těsně vedle sebe do pekáčku. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme na maso. Pekáček zakryjeme poklicí, případně alobalem a pečeme 45 minut. Pak teplotu v troubě snížíme na 180 °C, odkryjeme a pečeme dalších 45 minut do zezlátnutí stehen. Můžeme občas polévat vypečenou šťávou. Pokud je šťávy hodně a zelí je řídké, tak šťávu můžeme slít a varem zredukovat na přijatelnější objem.

kuře zelí brambory kost

Bříška máme plná a spokojená a jelikož nemám malý pekáček, tak máme oběd i na zítra. 🙂