17. úkol

Sklo

Když jsem jako dítě na Vánoce myla všechny broušené sklenky a vázy, tak jsem si přísahala, že tohle mít u sebe doma nikdy nebudu. A nemám. A safra…

jablečný koláč sklo

Veškeré moje skleněné nádobí čítá sadu sklenic z jednoho nejmenovaného švédského domu nábytku a sadu obyčejných skleniček na víno. A pak ještě jeden oválný skleněný tác, který jsem kdysi dostala od babičky. Nadšená jsem z něj tehdy nebyla, ale jak mi dneska vytrhl trn z paty. Jinak bych asi musela oběhnout pár vetešnictví s nejistým výsledkem.
Včera jsem upekla výborný jablečný koláč z Kuchařky pro dceru, takže bylo i co servírovat. Když jsme přišli z práce, tak přítel uvařil výbornou kávu, já jsem nakrájela koláč a užili jsme si příjemnou poklidnou půlhodinku, rušenou jen cinkáním dezertních vidliček. 

jablečný koláč sklo

Na těsto na koláč o průměru 30 cm budeme potřebovat: 150 g hladké mouky, 75 g másla, 1 lžičku citrónové šťávy a trochu ledové vody se špetkou soli
Na náplň budeme potřebovat: 500 g očištěných jablek, 150 g cukru krystal, 50 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 lžíce smetany na vaření a skořici

Mouku a velmi studené máslo dáme do kuchyňského robota se sekacím nástavcem. Mixujeme asi 20 vteřin, aby vznikla hrubá drobenka. Po troškách přilijeme vodu s citrónem a vždy krátce promícháme, až nám vznikne několik kousků těsta. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a utvoříme hrubou kouli. Kouli zploštíme a zabalíme do potravinové fólie, uložíme na 30 minut do lednice. Mezitím si očistíme jablka a nakrájíme je na plátky. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále rozválíme na placku, která cca o 2 cm přesahuje velikost dna koláčové formy. Těsto přesuneme do formy a prsty přitlačíme do všech záhybů, přebývající těsto odkrojíme. Na dno naskládáme všechna jablka. Zbývající suroviny (cukr, mouku, vejce, smetanu a skořici) smícháme a nalijeme na jablka. Pečeme 10 minut na 210 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 20 minut. Koláč zůstane poměrně světlý, tak nečekáme na úplné zezlátnutí.

jablečný koláč sklo

V původním receptu není skořice, ale jablka bez skořice nejsou hodna jablečného koláče.  😉