Vypečený
Jak jsem ráno vstoupila do obýváku, tak mi osazenstvo hlásilo, že zadání úkolu je vypečený. To mi trošku zatrnulo. Ale jak jsem si přečetla zadání celé, tak se mi vybavil zlatavě vypečený domácí štrúdl. Mňam.
Přiznám se, že jsem sáhla po hotovém lístkovém těstě z obchodu. Sice razím heslo, že domácí je domácí, ale lístkové těsto má výjimku. Příprava domácího zabere celý den. Ale jde to, ne že ne.
Na lístkové těsto stačí pár surovin, co máme běžně ve spíži: 400 g hladké mouky, 360 g studeného másla, 200 ml studené vody, 1 žloutek, špetka soli a 1 lžička citronové šťávy
Studené máslo nakrájíme na kostičky a smícháme s moukou, jen aby se obalilo. V mističce smícháme zbývající suroviny a přilijeme k mouce s máslem. Prvně pracujeme vidličkou, později rukama a vytvoříme kouli lepivého těsta. V těstě musíme zachovat celé kostičky másla, v tom je to kouzlo. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na půl hodiny. Po půl hodině těsto vyndáme a rozválíme na obdélník. Těsto válíme jen od sebe k sobě, moukou podsypáváme jen minimálně. Hotový obdélník přeložíme na třetiny a pootočíme o 90 stupňů. Opět rozválíme stejným způsobem, poskládáme, zabalíme do fólie a znovu ho šupneme do lednice. Tuhle akci opakujeme znovu po hodině. Celkem 5x. Na konci už je těsto hladké a pružné. Zabalíme ho do fólie a necháme ho v lednici do druhého dne odpočinout. Můžeme ho i zamrazit.
Pokud máte chuť na něco křehkého a jablečného a nemáte po ruce lístkové těsto, tak na webu Kuchařky pro dceru najdete recept na vynikající křehký koláč. Prozradím vám, že tohle těsto je vynikající i na všechny slané koláče. 😉