Orosený
Dnešní úkol se zdál směšně jednoduchý. Jedna orosená plznička? Brnkačka. Jenže přišla zrada, naše oblíbená (a jediná) vesnická hospůdka měla zavřeno. Tak jsem musela improvizovat.
V lednici byl naštěstí mátový sirup: 1 velká hrst lístků máty, 1 citron, 1 l vody, 250 g třtinového cukru
Lístky máty nakrájíme nahrubo. Citróny nakrájíme na kolečka a spolu s mátou je dáme do větší sklenice a zalijeme vodou. Necháme jeden den stát, pak přecedíme do hrnce a přidáme cukr. Zahřejeme, aby se rozpustil cukr, ale nevaříme, aby jsme zachovali aromatické látky. Sirup uchováváme v chladničce. Podáváme s ledem, lístky máty, plátkem citronu a dolité jemně perlivou minerálkou.
Pokud byste měli chuť na něco ostřejšího, tak na webu Kuchařky pro dceru najdete návod na 4 alkoholické letní drinky. 😉
Při focení orosené sklenice jsem se taky pěkně orosila. Chlazený sirup s chlazenou vodou a ledem se mi ve sklenici neorosil vůbec. Tak jsem to celé šoupla do mrazáku, aby na fotce aspoň nějaké orosení bylo vidět. Pití mi na vrchu zmrzlo, ale sklenice se mi po přenesení do tepla stále nerosila! Že by to bylo vroubkováním? Tak jsem celé pití přelévala do sklenice hladké. Bingo! Ta se konečně orosila a já si konečně mohla vychutnat grilování s celou rodinkou na terase.